Po těžké zimní stravě by to chtělo malou změnu, kterou vám mohou být šťavnatá jablka. Jak ale připravit pokrm, který bude chutnat všem? Nechte se inspirovat pár recepty, které vás dozajista nabijí energií.

Jablka, Malý dobrodruh
Jablka vás osvěží a dodají vám energii. Foto: www.suedtiroler-originale.info

V labužnickém ráji Jižním Tyrolsku na severu Itálie se dbá především na kvalitu domácích produktů. Vedle vín, která se pyšní označením DOC (chráněné označení původu), jsou i jablka a špek nositeli evropské ochranné pečeti CHZO (chráněné zeměpisné označení). Proto jsou výrobky z Jižního Tyrolska tak výborné, kvalitní a vysoce ceněné ve zdravé kuchyni i mezi slavnými kuchaři.

Produkty přímo z Tyrolska

Jihotyrolská jablka CHZO podporují hubnutí a zároveň dodají spoustu energie. 100 g jablek obsahuje pouze 53 kcal, téměř žádný tuk, zato ale spoustu důležitých vitamínů a minerálů. Konzumace jednoho jablka například pokryje 25 % celodenní potřeby vitamínu C dospělého člověka. Jablka vás přitom spolehlivě zasytí – příjemný pocit sytosti zajistí pektin, který je v nich obsažen.

Nápoj plný vitamínů

Skvělým receptem, jak se na jaře dostat opět do formy, je konzumace osvěžujícího jablečno-fenyklového nápoje. Připravíme ho ze tří jablek (doporučujeme odrůdu Fuji), 500 g fenyklu a 500 g pomerančů, které dáme společně do odšťavňovače. Vznikne tak lahodný nápoj podporující vitalitu.

Špek nebo šunka?

Jihotyrolský špek, Malý dobrodruh
Jihotyrolský špek se více podobá libové šunce. Foto: www.suedtiroler-originale.info

Ani jihotyrolský špek CHZO by v jarní kuchyni neměl chybět. Kdo se domnívá, že špek není zrovna dietní, je na velkém omylu. Tato jedinečná specialita Jižního Tyrolska vlastně není špekem v pravém slova smyslu, jak ho v Česku známe: jedná se totiž o libovou šunku z nejlepšího vepřového masa. Jihotyrolský špek je jemně kořeněný, lehce uzený a sušený na čerstvém alpském vzduchu. Je zdravý, lehce stravitelný a představuje tak ideální součást dietní kuchyně. 100 gramů této „syrové šunky“ obsahuje jen 300 kcal, 1,2 g uhlohydrátů, ale velké množství bílkovin – 30,7 gramů.

Vína s rozmanitostí

Také vína z Jižního Tyrolska chutnají po ovoci, jsou lahodná a rozmanitá. 98 procent celkové produkce je označeno známkou DOC (chráněné označení původu). Místní vína oceněná značkou DOC v sobě snoubí jižanskou lehkost i severskou rafinovanost. Okouzlí vás jedinečnou rozmanitostí, která je daná především širokým spektrem typů půdy, klimatických zón, nadmořské výšky a druhů vinné révy.

Právě minerální, čerstvá a ovocná bílá vína si nejlépe vychutnáte s příchodem jara. Z těch nejlepších jmenujme alespoň Burgundské bílé, bílý Sauvignon či typicky jihotyrolský Gewürztraminer.
Náš tip: přivítejte jaro sklenkou dobrého vína, jihotyrolským špekem a jablky.

Typy na jarní recepty

Cannelloni

Snadným a rychlým předkrmem jsou například Cannelloni ze špeku a jablek. Jihotyrolské jablko nakrájejte na tenké proužky, smíchejte se směsí čerstvých bylinek a obalte tenoučkými plátky špeku. Výtečnou chuť tohoto jednoduchého pokrmu skvěle doplní víno s přívlastkem DOC Eisacktaler Sylvaner.

Saltimbocca

Kulinářskou básní by se dal nazvat pokrm „Saltimbocca“ připravený z mořského ďasa a jihotyrolského špeku. Rybu i špek upečte v troubě se šalvějí a cherry rajčátky a pak podávejte – nejlépe se zkaramelizovaným jablkem.

Eintopf

Kdo si oblíbil asijskou kuchyni, bude nadšený z „eintopfu“ z králíka a kapusty s pikantním jablečným kari. Pokrm lze připravit na pánvi wok. Potřebujete králičí filet, kapustu, jablka nakrájená na malé kostky, kokosové mléko a thajské kari.  K této lahůdce se nejlépe hodí jihotyrolský Gewürztraminer DOC.

Další informace naleznete na: www.suedtiroler-originale.info.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*