Jižní Tyrolsku se vyznačuje nejen krásným okolím, ale také svými delikatesami. Příjemný podzim při pojídání těch nejchutnějších jablek v Evropě a při popíjení vyhlášeného italského vína si můžete užít na oslavách Törggelen, které právě začínají. 

Jižní Tyrolsko, Malý dobrodruh
Vůně kaštan navodítu pravou podzimní atmosféru. Foto: www.suedtirol.info

Celý podzim se v Jižním Tyrolsku, provincii na severu Itálie, slaví Törggelen, slavnost, která se zrodila v údolí Eisacktal/Valle Isarco. Tam se také nejčastěji připomíná a to až do začátku prosince. Je to vlastně taková oslava ukončení sklizně.

Místní se potkávají a vyrážejí na procházky do přírody. Ty pak končí v některé z tradičních dřevem obložených jizeb, tzv. „Stuben“ ve vesnických hospůdkách nebo na některém z útulných selských šenků horských statků.

Burčák- specialita sedláků

Tady můžete ochutnávat burčák (nejčastěji se pije ten z červeného vína), speciality místních sedláků a pečené kaštany, jejichž stromů si tu velmi považují. Bývaly totiž důležitým zdrojem obživy. Také vinaři otevřou své sklípky a nabízejí vinný mošt („Siasser“) či nové víno-burčák („Nuien). K tomu se servírují pečené kaštany, které se na talíři objevují s jihotyrolským špekem a párečky Kaminwurzen. Jídlo zakončí sladký dezert. Na stole se také často objevuje Schlachtplatte – talíř s opečenou slaninou, kysaným zelím, různými párečky a knedlíky.

Horské statky se nazývají buď „Buschenschank“ (podávané víno musí pocházet z vlastní výroby), nebo „Hofschank“ (zde nabízejí výběr kvalitních vín z Jižního Tyrolska).

Kde se vydat za dobrým vínem?

Kvalita šenků podléhá kontrole Jihotyrolského svazu sedláků. Důraz se klade na nabídku vlastních produktů a vína. Doporučit lze například šenk statku Oberpartegger Hof ve Villandersu/Villandro v Eisacktalu.

A víte, jak tento zvyk vznikl? Eisacktálští sedláci, kteří se věnovali pěstování vína, posílali svůj dobytek na pastviny sedláků v horách. Na podzim jim za tuto službu platili tradiční hostinou a novým vínem. Nové víno se ochutnávalo v lisovně přímo u lisu (jihotyrolsky označovaného „Torggl“). Hostina a zábava pak pokračovala v selské jizbě („Stube“). Další teorie říká, že se původně jednalo o slavnostní hostinu, kterou vždy po žních přichystal hospodář svým pomocníkům.

Tip na zajímavou procházku

Strávit dobroty podávané na Törggelen  můžete na procházce, například na slavné kaštanové stezce – „Keschtnweg“. Ta vede údolím Eisacktal a začíná ve Vahrnu/Varna nedaleko Brixenu/Bressanone, místa které známe z české literatury. V exilu zde pobýval Karel Havlíček Borovský. Vybírat můžete z několika tras. Nejkratší měří 5,5 km a nejdelší 14,5 km.

Akce, které se během Törggelen pořádají.

Seznam doporučených hospůdek najdete ZDE

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*