Čaj se v chladné zimní dny stává velmi oblíbeným nápojem. Prospívá vašemu zdraví čaj zelný, černý nebo bylinkový? Pokud chcete, vědět, jaký druh je pro vás tím nejlepším, pak vám výživový kouč Martin Škába poradí, jaké čaje pít.

Škába, Malý dobrodruh
Výživový poradce ví, jak rychle zhubnout. Foto: www.skaba.cz

Málokdo ví, že černý čaj zatěžuje srdce stejně jako káva. Proto je lepší nahradit ho čaji bylinkovými. A jak je to s čím dál více oblíbenějším zeleným čajem? Obsahuje hodně antioxidantů, proto je dobré ho pít. Ale pozor: podle čínské medicíny má notně ochlazující účinky, proto je důležité nepít jej samotný, ale dát si do něj opět zázvor nebo skořici, které termický účinek vyrovnají.

„Výjimkou mezi zelenými čaji je puerh, který neochlazuje a mimo jiné skvěle podporuje imunitu, podporuje jaterní činnost a neobsahuje tein ani kofein, takže neprovokuje ledviny. Rozhodně jej ale vždy kupujte sypaný, ne v sáčkách. Nejlepší je kupovat alespoň kvalitu takzvané páté třídy,“ radí výživový specialista Martin Škába z portálu www.skaba.cz.

Posilujte imunitu!

Sypané čaje si navíc můžete nechat namíchat a přidat si do nich, to co máte rádi, či co potřebujete.  Co třeba zklidňující meduňku? Ta navíc zklidní pocuchané nervy, přivodí spánek a sníží horečku. Mátový čaj zase zaručeně zklidní rozbouřený žaludek, zmírní menstruační bolesti, uvolní napětí a pomůže při nachlazení i chřipce. Ostropestřec mariánský pak udělá na podzim s naším tělem doslova zázraky. Kupte si jen semínka (ta můžete ostatně konzumovat i samotná), rozdrťte je, zalijte vroucí vodou a nechte louhovat 20 minut. Tento čaj působí skvěle na játra i pro povzbuzení imunitního systému.

Zázvor zahřívá hlavně uvnitř

„Zcela specifický je pak svými účinky v toto roční období čaj zázvorový. Pomáhá trávení a tím podporuje regeneraci těla a imunitu, má silně zahřívací efekt, podporuje zdraví cévního systému a mnohé další. Je dobré používat zázvor buď čerstvý, nebo sušený, s tím že na jeden gram čerstvého zázvoru vychází používat půl gramu sušeného, který je více koncentrovaný,“ doporučuje Martin Škába a přidává jeden osvědčený recept:

Potřebujete: 1 lžička zázvoru, 1 lžička kustovnice čínské (nadrtit) , 3 hřebíčky (nadrtit), 1 lžíce nastrouhaného jablka, kůra ze sušené mandarinky (champi), 1 lžička klanopražky čínské (schizandra). Stačí vše přelít vroucí vodou a nechat louhovat 5 až 20 minut. Pokud chcete čaj silnější, nechejte ho 20 minut vařit.

Patří citron do čaje?

Málokdo to ví, ale jakýkoliv čaj, do kterého přidáte citron, vás silně ochladí.  Ano, vitamín C se počítá, ale lépe uděláte, když do čaje přidáte tzv. zahřívací koření, jako je skořice nebo třeba právě zázvor.

„Když máte teplotu, ale nepotíte se, pijte rozhodně jen čaje bez citronu a zvyšte množství zázvoru, abyste se zahřáli a došlo k pocení. Máte-li teplotu a potíte se, můžete si dát rovnou čaj s citronem, ale bez zázvoru.“ doporučuje Martin Škába.

Odborník ovšem varuje, že čaje nenahradí zdravý pitný režim, který by na podzim a v zimě měl vypadat ideálně asi takto: „Ráno začněte teplou vodou. Podle čínské medicíny nastartuje trávicí oheň a podpoří odbourávání hlenu. Teplou vodu pak pijte i během dne a vyvarujte se studeným nápojům,“ uzavírá Martin Škába, který na webu skaba.cz popisuje další vlivy jednotlivých čajů na zdraví.

Zdroj: www.skaba.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*