citrusy, Malý dobrodruh
Správnou stravou dosáhnete toho, že se vám chřipka vyhne obloukem. Foto: www.skaba.cz

Přestože teploměry ukazují venkovní teplotu kolem 30°C, lidé kolem trpí bolestí hlavy, kašlem, malátností. Čím jsou tyto letní obtíže způsobeny? Výživový kouč Martin Škába ví, jak zůstat i během letního období stále fit.

Vynechejte colu

Jakmile se na první pohled osvěžující tekutina dostane do krku, může tělo oslabit natolik, že viry rychle způsobí zánět hltanu nebo dokonce laryngitidu (zánět hrtanu), které provází právě bolest v krku, dráždivý kašel a chrapot. „Nápoje by se v létě měly pít o teplotě maximálně patnáct stupňů Celsia, jinak je to velký šok pro tělo. Navíc osvěží jen krátkodobě. Mnohem větší efekt bude mít teplý nebo vlažný zelený čaj, který ochlazuje,“ doporučuje výživový specialista Martin Škába z portálu www.skaba.cz.

Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení buď vytváří chlad, je neutrální nebo plodí teplo. Do našeho jídelníčku proto nyní odborník doporučuje zařadit především čerstvé ovoce a zeleninu, které ochlazují tělo.  Uděláte pro sebe nejvíc, když si dáte čerstvé zeleninové šťávy, které osvěží a navíc jsou plné vitamínů, minerálů a fytoživin,“ doporučuje Škába.

Střídmě se zmrzlinou

Největší letní delikatesou je bezesporu zmrzlina. Ta však paradoxně podporuje tvorbu hlenu v těle, a ten pak oslabuje organismus, který je u každého v jiné míře náchylnější k nemocem. „Rozhodně neonemocníte po jedné zmrzlině denně. Problém však nastává, když si dáte třeba tři za odpoledne a zkombinujete to ještě s chlazenými nápoji,“ dodává Škába.

Klimatizace může být i zrádná

Venku je vedro k zalknutí, a tak už se těšíte do klimatizované kanceláře či auta. Prudká změna teploty ovšem dá prostor virům vysušením nosní sliznice a riziko nákazy je na světě. A pozor – lepší to není ani s průvanem či ventilátorem! „Chápu, že mnoho lidí bez klimatizace nevydrží. Průvan kdekoliv je však mnohem nebezpečnější, kdo je mu dlouhodoběji vystaven, ten si koleduje o poškození imunitního systému. Nejmenší zlo je tedy nastavit si klimatizaci tak, aby rozdíl mezi teplotou venku a uvnitř činil zhruba pět stupňů Celsia,“ doporučuje Škába.

Grep umí zachraňovat

Extrakt z grepových jadérek je nejlepším pomocníkem při prvních příznacích letního nachlazení. „Grepová jadérka jsou velmi silné přírodní antibiotikum, které podporuje imunitu. Nejlepší jsou šedesátiprocentní extrakty. Dají se využívat jak při nachlazení, tak při jeho prevenci. Rychle totiž pomáhá při likvidaci dlouhodobých zánětů, plísní, virů i bakterií. Vždy ráno na lačno si dáte tři kapičky do tří deci vody a zopakovat to můžete až třikrát denně,“ radí Škába.

I správný jídelníček může být nápomocný

Pro své zdraví toho uděláte mnoho, pokud do svého jídelníčku zařadíte prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Pozitivně ovlivňují imunitu, stav kloubů a také zefektivní zdravé hubnutí. Užívat je můžete formou kapslí „rybího tuku“ anebo třeba prostřednictvím lněného makadamového oleje, který je skvělou zálivkou na salát.“

Více na www.skaba.cz.

One Comment

  1. Tereezka says:

    Já předcházím nachlazení pravidelným braním Hlívy ústřičné 800mg, není to žádná chemie, sušená, podrcená hlíva a letní nachlazení a angíny se mi vyhýbají obloukem, ani opary se mi tak často nedělají.

Napsat komentář: Tereezka Cancel

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*